Servicii funerare si transport
Consultanta de specialitate
Prin intermediul serviciului de consultanță de specialitate, clienții unei agenții funerare se bucură de ajutor în tot ceea ce privește pregătirea unei înmormântări/înhumări. Astfel, ei pot beneficia de sfaturi în domeniu, răspunsuri la eventualele neclarități, chiar și estimări de preț pentru servicii funerare, astfel încât să poată face alegeri corespunzătoare cu bugetul disponibil.
Constatare deces
Serviciul de constatare a decesului presupune examinarea persoanei decedate de către medicul de familie sau de către medicul agenției, cu drept de liberă practică. În urma acesteia se va elibera un certificat constatator al decesului. Excepție fac situațiile în care există suspiciuni vizavi de cauza decesului, caz în care certificatul de deces este eliberat de Institutul de Medicină Legala (IML). Aceste certificate sunt necesare în momentul realizării de servicii funerare.
Imbalsamare
Procedeul medical de îmbălsămare este obligatoriu prin lege pe teritoriul României. Se efectuează doar de către personal calificat și urmărește evitarea descompunerii rapide a corpului neînsuflețit. După efectuarea acestei proceduri se va elibera un certificat de îmbălsămare, care este obligatoriu în momentul transportului sicriului și depunerii acestuia la capela bisericii sau a cimitirului.
Toaletare, impachetare
Toaletarea decedatului poate avea loc atât la domiciliul persoanei decedate, cât și la sediul agenției funerare și este făcut de către personalul agenției. Hainele cu care va fi îmbrăcat trupul neînsuflețit pot fi puse la dispoziție de familie sau achiziționate de agenție, iar, la cerere, poate fi făcută și cosmetizarea persoanei decedate. În cazul în care trupul se află într-o stare avansată de descompunere, angajații agenției se vor asigura că acesta este perfect sigilat, iar sicriul este închis ermetic.
Declarare deces
În termen de 3 zile are loc declararea decesului, care se face prin prezentarea următoarelor acte: certificatul de naștere al persoanei decedate; cartea de identitate (buletinul) persoanei decedate; certificatul constator al decesului (se poate elibera dupa 24 de ore de la survenirea decesului, iar în cazul unei morți din motive violente, constatarea se va realiza de către Institutul Medico-Legal). Adeverința de recrutare sau livretul militar, pentru persoanele care sunt supuse îndatoririlor de natură militară.
Acte necesare inhumarii / incinerarii
Pentru realizarea înhumării/incinerării sunt necesare o serie de acte, pentru obținerea cărora agenția funerară poate oferi ajutor și consultanță. Aceste documente sunt: • copie dupa certificatul constator al decesului; • certificatul de îmbălsămare; • autorizație SANEPID; • certificatul de deces; • adeverința de înhumare; • contractul de concesiune a locului de veci.
Livrare sicriu si cruce
Agențiile funerare oferă o multitudine de modele de sicrie și cruci din care clienții pot alege. Pentru a afla mai multe informații despre această secțiune, vă invităm să citiți articolele noastre cu Sfaturi generale privind alegerea sicriului și Cum aleg un sicriu în funcție de tipurile acestora.
Transport si manipulare
Transportul, pe care agenția funerară îl poate oferi, se întinde dincolo de transportul propriu-zis al sicriului. Aria acoperită se poate întinde la transportul participanților la înmormântare cu microbuze sau la transportul aranjamentelor florale și a altor accesorii pentru servicii funerare.
Depunere la capela
Dacă familia nu dorește ca priveghiul să se desfășoare acasă, trupul neînsuflețit se poate depune la capela cimitirului sau bisericii. De obicei, acestea sunt închise pe timpul nopții, însă agenția funerară poate colabora cu anumite biserici care oferă program non-stop al capelei, astfel încât să se poată realiza servicii funerare precedate de un priveghi neîntrerupt.